Rosenbom/Meny - Historia- Samling -Butik - Facebook


Min samling av Rosenbom
Rosenbomsfigurer som under åren tillverkats och sålts som souvenirer och prydnad. Har du någon Rosenbomsfigur som du tror skulle passa in i min samling? Synpunkter eller information som skulle vara intressant på dessa sidor?
Hör av dig till mig lasse@carmell.se

Dessa är tillverkade av Karlskrona Porslinsfabrik mellan 1920-42. Höjd 165mm. Porslinsfabriken startade 1918. Detta är första Rosenbom, det kan man bland annat se på tavlan som inte är stämplad utan påklistrat papper. Dessa gubbar är mycket detaljrika. Priskurant.


Dessa gubbar är tillverkad av Karlskrona Porslinsfabrik i början av 1900-talet. Den vänstra är gjuten i Parian som är ett porslinsmaterial som innehåller stor andel fältspat. Parian används för tillverkning av detaljrika mindre skulpturer som skulle se ut som marmor. Materialet bränns vid ca 1200°C, vilket ger en vit matt yta. Texten "Hantverkets Dag Karlskrona 4/9 1920" är ingjutet på baksidan, så denna är bland de första som tillverkades då första Rosenbom tillverkades 1920. Tyvärr saknar han sin tavla. Enligt flera uppgifter verkar det som den alltid levererades utan tavla?
Den i mitten tillverkades i porslin som glaserats med vit högblank glasyr.
Den högra Denna är speciell då den är glaserad förutom huvud, hatt och framsidan på tavlan som är matta. Tillverkad förmodligen mellan 1920 och 1942, då de tidigare gubbarna har ett mera detaljerat utseende. Höjd 170mm.
Priskurant.


Uppsala Ekeby köpte Karlskrona Porslinsfabrik 1942. Den vänstra är tillverkad mellan 1942-62 och den högra mellan 1962-68. Höjd 170mm. Fabriken lades ner 1968. Ibland hittar man dessa gubbar med lite för stor hatt. Då har säkert originalhatten försvunnet eller gått sönder och den nya hatten kommer från en av Garsteckis gubbar, se nedan. Svensk metallkonst sålde dessa hattar lösa. Min högra gubbe har just en sådan hatt! Priskurant.


Karlskrona Porslinsfabrik sålde både omålade, omärkta samt oglaserade och glaserade. Tillverkade efter 1942, förmodligen senare delen av 60-talet. Höjd 170mm. Priskurant.


Förmodligen inte Karlskrona Porslinsfabrik inte heller Trensums Porslinsfabrik. Någon säger Karlshamn? Verkar vara Karlskrona Porslinsfabriks modell men är mycket otydligare i gjutningen. Annorlunda förgsättning. Tavlans text verkar vara samma som KP, trotts den är otydlig. Skulle kunna vara en 2-sortering som någon målat själv på någon porslinsmålarkurs. Höjd 165mm.


Till vänster är tillverkad av Walter Garstecki (1913-1991). Garstecki jobbade på Karlskrona Porslinsfabrik mellan 1934-68. När Porslinsfabriken lades ner 1968 startade han Kera-Studio där han tog fram denna något större modellen. Höjd 190mm. När han på 1980-talets början lade ner sin produktion, såldes formarna till till Svensk Metallkonst där Astrid Asp tillverkade denna modellen (th) fram till mitten av 90-talet. Astrid har signerat den, hon hade en överens kommelse med Walther Garstecki att W.G. även skulle finnas med. Garstecki sålde även en form till Siv Karlsson (1953-1987) på Krukmakeri Lerkrukan, Siv har tillverkat den i mitten under tidiga 80-talet, tyvärr osignerad.


Walther Garstecki tillverkade totalt fyra olika färgsättningar, klassiskt målad, vit, ärggrön och som här terrakotta.

 


Walther Garstecki tillverkade totalt fyra olika färgsättningar, klassiskt målad, ärggrön, terrakotta och som här vit.


Även Svensk Metallkonst sålde omålade och omärkta men glaserade gubbar, denna kommer från Walter Garsteckis modell, höjd 190mm.


Dessa gubbar är tillverkade 2014 av mig själv. Under våren kom jag över modellen och formarna som Walter Garstecki tog fram i slutet av 60-talet (se ovan). Dessa är gjutna i stengodslera och är slutbrända i 1240 grader. Jag helglaserade dom för att få ett modernare utseende. Jag tillverkade honom i många olika färger! Höjd 180mm.


Denna är tillverkad 2014 av mig själv av formarna som Walter Garstecki tog fram i slutet av 60-talet (se ovan). Gjuten i stengodslera och skröjbränd. Målad av Klas Malmebo och Andreas Carlsson, med originalfärgerna från renoveringen dom utförde av Rosenbom 2016. Höjd 180mm.


Tillverkning och försäljning Svensk Metallkonst från 1970 till 80-talet. Modellen till gjutformen är skuren av Hästö Calle Karlsson (1902-1989), se nedan. Kroppen är gjuten i plastmassa. Hatt, tavla, bottenplatta och stock är tillverkade i trä. Höjd 250mm. Dessa är signerade av Hästö Calle på undersidan. Den vänstra 1980 och den högra 1982. Den högra är något tyngre på grund av annan tillverkare men båda är gjutna i samma form. Den högra är robustare i färgsättningen, då man tyckte att det blev mer likt originalet och inte såg så plastig ut.

Modellen (originalet) till gjutformen som är skuren av Hästö Calle.

Ofullbordad Rosenbom gjuten i plastmassa.


Svensk Metallkonst tillverkade tre storlekar gjutna i brons under 90-talet. Detta är den stora, höjd 245mm exkl träplattan i botten, vikt nästan 3,5kg. Modellen gjordes av Hästö Calle, förmodligen från samma trämodell som ovan då ytterst små olikheter finns. Denna gubben var "The King" och numrerades med målet 1000 tillverkade. Tyvärr gjordes inte många fler än något över 130st, denna är numrerad 133/1000. Den vänstra är inte "färdig", den är inte patinerad för att få sitt slutgiltliga utseende. Tavlan till dessa gubbar gjöts i mässing.


Detta är den minsta i gjuten brons av Svensk Metallkonst under 90-talet. Förlagan till denna är en av de minsta gubbarna som helt enkelt göt av. Höjd 120mm.


Samma modell/gjutform, den till vänster är gjuten i aluminium (c:a 1kg). Den högra är gjuten i brons (c:a 2,6kg). Båda tillverkade av Svensk Metallkonst på 80-90-talet. Förlagan är Walter Garsteckis gubbe. Höjd 190mm.


Dessa tre modeller såldes av Svensk Metallkonst under 90-talet, tillverkade i Tyskland. Den vänstra är i "gummi" men med platta och stock i trä, den andra är i porslin, båda är 115mm höga. De stora är i porslin och tillverkades med både blank och matt glasyr av Gräfenthal i Tyskland. Importerades av Gibs of Sweden och såldes av Svensk Metallkonst. Höjd 230mm.


Tillverkad av Karl Arthur Fredriksson (1920-2001) 1967 startade Karl familjeföretaget KAF-Keramik i Bäckaskog strax utanför Sölvesborg. Efter några år flyttades verksamheten in till Kaptensgatan 4 i Sölvesborg. När denna Rosenbom tillverkades finns ingen uppgift. Har sålts i Karlskrona av Blekinge Läns Hemslöjd. Höjd 220mm.


Förmodligen i gips eller någon form av keramik. Såld av Åhlens. Höjd 107mm.


Täljd i trä. Hittad i anikvitetshandel i Örebro signerad CA-60. Höjd 270mm.



Två täljda i trä. Dessa är signerade G Johansson. Gustav Johansson från Karlskrona, Gustav var frisör men gjorde massor av olika figurer bland annat Rosenbom som han även levererade till USA. Höjd 235mm, Höjd 225mm.


Täljd i trä, signerade Ernst Pettersson från Kristianopel även kallad "Spel-Ernst". Ernst täljde många olika gubbar under första delen av 1900-talet. speciellt med denna är att armen går att röra upp och ner. Höjd 200mm.


Denna mycket fina och välgjorda Rosenbom är täljd av Arne Klockö (1914-1993) från Rödeby. Arne var traversförare på Karlskronavarvet, men täljde olika figurer, speglar och möbler på fritiden. Han täljde flera Rosenbom men förmodligen inte så många, då dom är mycket sällsynta. Höjd 178mm.


Täljd i trä, signerad ”Minne Martin -52”. Enligt säljaren var detta en gåva till hans far Frans Nilsson av Martin Okmark, revyartist i Karlskrona. Förmodligen var det Martin som snidade den. Höjd 215mm.


Trä, signerad på undersidan men kan inte avgöra vad det står. Förmodligen tillverkad 1958. Höjd med sockel 170mm.


ljd i trä, förmodligen av S. Schön från Änelholm 1979. Höjd 235mm.


Täljd i trä, går inte att tyda vad som står under fötterna. Höjd 175mm.


Täljd i trä, förmodligen av Gösta Pettersson på Hästö och på 70-talet. Signerad men svårt utläsa vad det står. Höjd 170mm.


Täljd i trä, verkar som den som täljde denna kopierade en tidig figur från Porslinsfabriken. Signerad BK ingen aning vem detta kan vara. Höjd 175mm.


Två till i trä. Förmodligen tillverkade av samma person eller företag då färgerna är samma. Såldes av Havannamagasinet i Karlskrona på tidigt 1900-tal. Frågan är om gubbarna tillverkades lokalt i Karlskrona eller om Havannamagasinet importerade dom. Höjd 170mm.


Även denna såldes av Havannamagasinet i Karlskrona på tidigt 1900-tal. Denna är gjuten i aluminium. Höjd 170mm.


Tillverkade 1985, i lera av Lena Ohlsson, Kalmar. Hon har specialiserat sig på att tillverka miniatyrer till dockskåp. Sen till vänster har Lena tillverkat två av i denna storlek, den andra skickade hon till Victoria i Kungahuset i Stockholm. Höjd 43mm.
Lena har även tillverkat den högra. Höjd 83mm.


Täljd i trä. Ingen signatur. Den köptes på en Auktion i början på 70-talet. Höjd 430mm. Skulle kunna vara samma tillverkare som nedan.


Täljd i trä. Ingen signatur. Höjd 300mm. Tyvärr saknar han sin högra arm. Skulle kunna vara samma tillverkare som ovan.


Täljd i trä. Ingen signatur. Höjd 170mm.


Världens första virkade Rosenbom? Tillverkad 2014 av Annelie Nilsson i Skanör. Höjd 280mm.
Följ Annelies arbete.


Trären Rosenbom, grovt skuren, signerad SN 1977. Höjd 250mm.


Någons fria fantasi om hur en Rosenbom ska se ut? Höjd 185mm.


Gjuten i lergods och handmålad. Inga märkningar, eftersom jag inte har något ursprung på denna så gissar jag, någon har gjort en förlaga och därefter en form och sedan gjutit denna, hatten är modellerad. Kanske gjord på en keramikkurs? Kanske finns det fler tyvärr saknar han tavlan! Höjd 225mm.


Två gubbar täljda av Ulf Nejbo i Karlskrona. Den lilla är täljd 1977, själva gubben är bara 33mm hög. Den stora är täljd 2014 och är 85mm. Säcken på ryggen är gjord i tyg.


Denna lilla Rosenbom gjuten i metall, tillverkades och såldes av Karlskrona Metallplätering under 80-talet. Sockeln skulle fungera som sparbössa. Gubbens höjd 45mm, totalt 110mm.


Rosenbom gjuten i metall är en sigillstämpel. Ingen aning om ursprung. Höjd 45mm.


Denna kommer från Sparbanken i Karlskrona, som delade ut den till barn på 70-talet. Logotypen finns på baksidan där även ett myntinkasst finns. Det höga podiet fungerade som sparbössa. Tillverkad i gummimassa i Tyskland. Totalhöjd 250mm, gubben är 170mm.


Två i Porslin. Den till vänster har ingen märkning. Enligt Marinmuseets noteringar är denna tillverkad i Japan, 70-talets slut. Inga uppgifter om säljare. Höjd 220mm. Den högra, ingen aning om ursprung. Höjd 175mm.


Lergods, rödlera, förmodligen tillverkad på en keramikkurs, bränd och målad efteråt. Ingen signatur eller ålder. Höjd 205mm.


Någon med signaturen GY har tillverkat denna. Höjd 125mm.


Turistbyrån i Karlskrona säljer dessa tre (2014). Tillverkade i Kina. Den minsta är en kylskåpsmagnet. Höjder 15, 10 och 8 cm.


Dessa små Rosenbom i plastmaterial har sålts/säljs av Marinmuseum i Karlskrona. De två vänstra såldes av gamla och den högra säljs idag av nya Marinumseet. Den längst till vänster är en kylskåpsmagnet höjd 75mm. De andra två har höjden 100mm.

Tillbaka upp


Har du någon Rosenbom som du tror skulle passa in i min samling eller information som skulle vara intressant på dessa sidor? Hör av dig till mig Lasse eller 0708-286281.