Rosenbom/Meny - Historia - Samling - Butik - Facebook


Rosenbomsvandringen
Enligt gammal tradition skulle studenterna vid Läroverket i Karlskrona på ett led med ena foten på trottoaren och den andra i rännstenen, vandra runt på stadens gator. Målet för denna vandring var Rosenbom. Med sig hade varje student lika många ettöringar som man var gammal och de skulle vara präglade det året man var född.

Dessa skulle skänkas till gubben Rosenbom och på detta sätt bringa tur inför de stundande skrivningarna. Så på "mösspåsättningsdagen" begav sig alla avgångsklasser på ett led iväg mot Rosenbom. Ofta hade man med sig plakat med diverse budskap, även mössorna broderades med texter. Ville man bryta sig ur vandringen och lämna rännstenen för att ta bilder av sina kamrater, blev man tvungen att hoppa på ett ben tills man kom tillbaka till rännstenen, detta gjorde att bilderna blev en aning suddiga.

Bild från tidigt 50-tal.

Då studenterna var många och de flesta var födda samma år, fick man börja samla mynt i god tid. Under åren byttes ettöringen ut mot tioöringar och senare mot mynt med högre valörer. Många tejpade upp mynten på en tejpremsa för att det skulle vara lättare att stoppa ner dom. Rosenbomsvandringen har alltid arrangerats av eleverna själva. När Rosenbom renoverades och en ny skulle tillverkas av Hästö-Calle 1956, blev studenterna upprörda. Så verkstadsdirektören Schreil på örlogsvarvet lät ungdommarna vandra till varvets målarverkstad för att lägga mynten i en liggande Rosenbom.

En film från 1957 kan du se här!

Längst ner på denna sida hittar du bilder från Rosenbomsvandringen 2014

Bild från 1955.

Bild från 1966, foto Bertil Gralvik.

Bild från 50-talet.

Rosenbomsvandringen 9 maj 2014
Tyvärr går studenterna inte på ett led med ena foten i rännstenen och den andra på trottoaren som seden är - men det är ju moderna tider och det är i alla fall kul att traditionen hålls vid liv!

Tillbaka!


Har du någon Rosenbom som du tror skulle passa in i min samling eller information som skulle vara intressant på dessa sidor? Hör av dig till mig Lasse eller 0708-286 281.