Rosenbom - Historia - Samling - Butik - Facebook
Rosenbom är en unik trästaty och fattigbössa från 1700-talet, föreställande en tiggande båtsman. För att stoppa pengar i bössan måste man lyfta på hatten. Statyn står utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona, som ingår i UNESCO:s Världsarvslista, och är en av stadens största besöksmål.
Lokalt producerad Rosenbom
Figurinen av Rosenbomstatyn togs fram i slutet av 60-talet av designern Walter Garstecki. Nu tillverkars den återigen i Karlskrona helt för hand i glaserad stengods och i begränsad upplaga. Nya Rosenbom görs i ett antal utvalda färger och helglaseras för att få ett modernt utseende.
Designer Walter Garstecki
Walter Garstecki (1913-1991) var designer på Karlskrona Porslinsfabrik mellan 1934-68. När Porslinsfabriken lades ner 1968 startade han Kera-Studio där tog han fram denna fantastiskt fina modellen av Rosenbom. Den såldes som souvernir och när han gick i pension övertogs formarna av Svensk Metallkonst som fortsatte produktionen några år. 2014 hittades formarna och tillverkningen återupptogs av Lasse Carlsson.
Walter Garstecki
Historien om tiggaren Rosenbom
Rosenbom var en fattig flerbarnsfar, som av sjukdom, troligen malaria, fick sluta arbeta. Hans riktiga namn ska ha varit Matts Hindriksson Rosenbom. Han kom som många andra till den nya staden Karlskrona från Åland hösten 1679 för att arbeta vid varvet med att bygga båtar. Han var bland de första invånarna i den nya staden. När han kom till Karlskrona hade han den lägsta underofficersgraden; konstapelmått på skeppet Solen. År 1689 avancerade han till konstapel. Han bodde tillsammans med hustru och barn på Björkholmen 5, där han hade tomt och stuga.Under en tiggarrunda bland stadens borgerskap nyårsnatten 1717, bjöds det även på supar vilket resulterade i att Rosenbom blev allt mer överförfriskad. Hos Kapten Lagerbielke tappade han hatten då han bugade djupt, vilket kaptenen fann komiskt och sa: ”Vill man ha tack av Rosenbom får man allt själv lyfta på hans hatt”. Rosenbom raglade sedan vidare medan han muntert upprepade orden Lagerbielke sagt.
När han kom till bildhuggare Kolbe så deklamerade Rosenbom ramsan glatt på svajiga ben. Kolbe tyckte inte alls detta var något roligt utan ilsknade till och gav besökaren några lusingar innan han slängde ut honom ur huset så han hamnade i en snödriva. Efter en stund fick Kolbe dåligt samvete och gick ut för att leta upp Rosenbom som i sin tur blev rädd då han såg Kolbe komma ut från huset och sprang därför bort till Amiralitetskyrkan och gömde sig. Kolbe lyckades inte hitta Rosenbom så han återvände hem.
Morgonen därpå hittades Rosenbom ihjälfrusen stående vid kyrkväggen med ena handen framsträckt likt en tiggare. Kolbe som i vanliga fall arbetade med gallionsskulpturer gjorde då en trästaty av Rosenbom i formen av en fattigbössa där ena handen är utsträckt och andra håller ett plakat med inskriften:
Ödmjukast jag er ber
Fast rösten är nog matt
Kom lägg en penning ner
Men lyften uppå min hatt
Säll är den som låter sig
wårda om den fattige
Kon.Dav. 41:2
Sedan dess står Rosenbom som staty utanför den fina träkyrkan Amiralitetskyrkan, Ulrica-Pia (Sveriges största träkyrka) i Karlskrona.
Dagens Rosenbom
Rosenbom började bli gammal och sliten efter 200 års tjänst utanför Amiralitetskyrkan. Han pensionerades och flyttades in i kyrkan för att få skydd från väder och vind och en ny Rosenbom skulle få ta hans plats. 1956 får varvsbildhuggaren Karl ”Hästö-Calle” Karlsson uppdraget att snida en ny Rosenbom som idag står utanför kyrkan.