Rosenbom/Meny - Historia - Samling - Butik - Facebook


En ny Rosenbom
Rosenbom började bli gammal och sliten efter 200 års tjänst utanför Amiralitetskyrkan. Han pensionerades och flyttades in i kyrkan för att få skydd från väder och vind och en ny Rosenbom skulle få ta hans plats. 1956 får varvsbildhuggaren Karl ”Hästö-Calle” Karlsson uppdraget att snida en ny Rosenbom.

Så här såg han ut den gamle efter att man tagit bort alla färglager och gjort honom trären. Full av sprickor och röta. Tyvärr dokumenterades inte de äldsta färglagren, hade varit intressant att veta originalfärgerna. Statyn var i så dåligt skick att man kunde gräva ur den med händerna, det var bara färgskiktet som höll ihop honom. Gran och fur var det trämaterial som den gamle gubben var snidad i, för på 1700-talet fick man inte använda Ek då det tillhörde Kronan.
Bilden nedan, Hästö-Calle studerar originalgubben som nu är restaurerad, i bakgrunden syns den "nya" Rosenbom som han just påbörjat.

Man valde teak som material till nya Rosenbom. Teak har större röttålighet då den är fetare, men färgen släpper därför mycket fortare och Rosenbom måste målas om offtare. Teaken kommer från någon av de pansarskepp som skrotades under 40- och 50-talet. Teaken var grovt timmer som var placerad mellan pansarplåten och bordläggningen och skulle fungera som splitterskydd och dämpare (en så kallad backning) vid torpedträff. På bilderna ser man tydligt hur Teaken satt. Detta tvärsnitt av skrovsidan från Sveriges första pansarbåt Svea, finns att beskåda på Marinmuseum i Karlskrona. Teakens tjocklek är här c:a 26 cm. Teaken till Rosenbom sägs komma från pansarskeppet Niord, enligt Johan Schreil som på den tiden var ledamot i kyrkorådet och verkstadsdirektör på Örlogsvarvet.

Nedan, Hästö-Calle hugger fram den nya Rosenbom, på några bilder kan man se originalet i bakgrunden. Det tog Hästö-Calle ungefär 500 arbetstimmar att tillverka Rosenbom. Unika bilder tagna av Lennart Bergqvist, Statens Maritima Museer. Målningen av Rosenbom utfördes av Arvid Nilsson, känd konstnär i Karlskrona. Längst ner på sidan finns ett klipp från "Varvet Runt" från 1956.

Tillbaka!

Tillbaka till Hästö Calle!


Har du någon Rosenbom som du tror skulle passa in i min samling eller information som skulle vara intressant på dessa sidor? Hör av dig till mig Lasse eller 0708-286 281.