Rosenbom/Meny - Historia - Samling - Butik - Facebook


Det var en gång en gube
som bodde på en kyrktrapp


Text och foto: Örjan Petersson
(Från Kaulskroniten 1/2006)

De flesta av oss har väl någon gång i livet skrattat åt hur Martin Ljung gång på gång blir rättad av Hasse Alfredsson när han drar storyn som inleds med frasen "Det var en gång en liten gube som bodde i en lådda med sina drängar bådda". Rätt skall ju som bekant vara rätt när det gäller historier om gubar, och som Hasse så flitigt påpekar så heter det GUBBE, LÅDA och BÅDA.

Jag misstänker att de flesta karlskroniter skulle bli lika frustrerade som Hasse Alfredsson om jag med Martin Ljungs envishet gör gällande att gubben Rosenbom är dryga metern hög och finns att beskåda utanför "Sverigetorpet" på Milwaukee Public Museum i staden Milwaukee, delstaten Wisconsin, USA. Ändå är det alldeles sant.

Milwaukee som för de flesta är mest känd som mc tillverkaren Harley Davidsons hemstad ligger vackert beläget vid den gigantiska insjön Lake Michigan. Spåren efter tysk invandring är tydliga då bryggerinäringen fortfarande lever stark, mest känt är Millerbryggeriet men även mindre bryggerier återfinns i regionen.

Som permanent utställning på Milwaukees museum hittar vi stadens ursprung från tidiga indianbosättningar till en "stugby" där varje invandrad nationalitet hade sin egen stuga. En stuga som naturligtvis var dekorerad och möblerad på ett för hemlandet typiskt, eller om man så hellre önskar stereotypt, sätt. Holländsk stuga med tulpaner i kruka och träskor i farstun. Rysk stuga med rödbetor i köket, ett björnskinn på sängen och babusjkadockor på finhyllan. Och i vår svenska stuga återfinner vi naturligtvis en dalahäst, midsommarstång, trasmatta samt ett kungaporträtt föreställande Oscar II hängande vid sidan av Moraklockan som har en identiskt kurbitsmålad brudkista vid sin sida…

Mer förvånande är den för Sverige så "typiska" gubbe som står utanför stugan. Dryga metern hög och med en tavla i handen tigger han besökaren om en slant.

I beg you kindly to drop a coin. But before you do lift up my hat.

Den guide som för dagen befinner sig i salen har inget att berätta om storyn bakom gubben men uppskattar min berättelse om vår egen gubbe därhemma. Självklart så kunde jag säkert ha fått svar på hur Rosenbomkopian hamnat i Milwaukee genom att maila museichefen. Men eftersom de flesta historier tjänar på ett visst mått av mystik har jag låtit bli. Nu är det upp till var och en att fundera över huruvida man låtit sig inspireras av Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgersson när man skapat den svenska stugan. Eller om någon immigrant från Karlskrona plötsligt har drabbats av hemlängtan och täljt sig en egen gubbe som sedan donerats till utställningen. För det kan väl ändå inte vara så att vi Karlskronagubbar är det mest stilfulla vi har här i landet. Nej en sådan tanke "gaur ju auldrig", inte ens i Amerika.

Tillbaka


Har du någon Rosenbom som du tror skulle passa in i min samling eller information som skulle vara intressant på dessa sidor? Hör av dig till mig Lasse eller 0708-286 281.